(H-P 9:00-17:00)

Információk és nevezetességek: Zalakaros

Kép a városról: Zalakaros

Zalakaros gyógyüdülőváros a Balatontól 35 km-re található. Nemzetközi hírét az 1962-ben feltárt 96 °C-os gyógyvizének köszönheti. A több mint 2000 méter mélyből feltörő kénes és jódos-brómos víz elsősorban mozgásszervi, nőgyógyászati és idegrendszeri betegségeket gyógyít. Az egész évben üzemelő fürdő szinte évente új attrakciókkal bővül. A hagyományos gyógymedencék mellett megépült és népszerű a fedett- és szabadtéri élményfürdő, valamint a hullámfürdő és az óriáscsúszda. A fürdőben gyógycentrum és terápiás részleg üzemel.

A kisváros 2002-ben elnyerte a Virágos Magyarországért-verseny fődíját. Mindez meglátszik a város arculatán. Parkerdő, sétányok, gondozott pázsit és üde virágágyások mindenütt. Az évi közel egymillió látogató nem okoz zsúfoltságot, a település szerkezete a legnagyobb vendégforgalom mellett is kényelmet, tágasságot sugároz. A település szinte minden napra kínál programot, amely a város honlapján naprakészen megtalálható. Kiemelkedik ezek közül is a Karosi Nyár programsora, a Karos Kupa Nemzetközi Sakkverseny valamint a Karos Város Napjai. Népszerű a vendégek körében a Bornapok, ahol megkóstolhatják a helyi szőlőfajtából előállított bort, a Tónait. A város és környezete kiválóan alkalmas az aktív szabadidős tevékenységekhez, így például a kerékpározáshoz, a lovagláshoz, horgászáshoz és vadászathoz. Az idelátogatók sétálhatnak a város parkjaiban, bejárhatják a Parkerdő útvonalait és hosszabb-rövidebb túralehetőségek közül is választhatnak.

Kirándulási lehetőségek

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A Zalakomár és Balatonmagyaród között elterülá Kápolnapusztán mintegy 80 bivaly él rezervátumban. A rezervátumhoz kiépített autóút vezet, a rezervátumnál autóparkoló, sétautak és kilátó várja az utasokat, akik jó időben a Balaton-felvidék helyeinek látványában is gyönyörködhetnek.

Galambok - Horgásztó :

Galambok szomszédságában festői erdők és dombok között található a halastó, mely elsősorban a horgászást kedvelőknek nyújt kellemes szórakozást, de lehet kisebb kirándulás, túra célja is.
A horgásztóban ponty, kárász, süllő, amúr, keszeg, csuka és harcsa él. Horgászni május 1. és november 30. között lehet naponta 4-23 óráig. Horgászjegyet a helyszínen a halőrnél lehet váltani naponta 6-23 óra között.

Kis-Balaton:

Valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők folyamán lápos árterületté vált. A múlt századtól folyamatosan a víz nagy részét lecsapolták, majd természetvédelmi területté nyilvánították. Ma a madarak paradicsoma. Tanyázik itt nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, nádi poszáta és a nagytestű bagoly.

Nagykanizsa Csónakázó-tó:

A városközponttól 5 km-re, Kaposvár irányában az út bal oldalán található a Csónakázó-tó, mely a kirándulók számára csónakázási, horgászási lehetőséget biztosít. A tótól 500 méterre van a kilátó, ahonnan kilátás nyílik a környékre és Nagykanizsára is.

Galambok község - Római katolikus templom:

A mai templom 1801-1802-ben épült. Gazdagon festett architektúrája Dorffmaister műhelyében készülhetett. A főoltárkép ifjabb Dorffmaister műve.

Zalakomár - Római katolikus templom:

A műemlék jellegű épület 1772-ben épült. Faragott, gazdag vasalású főkapuja, festett mennyezete különös bájt kölcsönöz az épületnek. A keresztelő medence márvány, címerrel díszített, 1698-ból való. Tetején copf stílusú fedél és szobor található. A templom hajójában kétoldalt vasszerkezetű galéria húzódik, amely 1890 körüli munka. Freskóit Dorffmaister készítette.

Zalavár:

Első királyunk, I. István 1019-ben itt alapított bencés apátságot, majd ide helyezte a királyi megye központját. Ennek emlékére Zala vármegye 1938-ban emlékoszlopot állíttatott az apátság és a vár egykori helyén. Ezeregyszáz évvel ezelőtt élt itt a szláv népek megtérítője, a róla elnevezett írásmód kialakítója, Cirill és Metód. Tiszteletükre 1985-ben emlékmű készült, a szláv apostolok egész alakos szobrával, amit itt avattak fel. Nem messze a Cirill-Metód emlékműtől található a Szent István-kori kápolna alapfalaira 1996-ban felépített emlékkápolna, ezzel szemben pedig a récéskúti bazilika romjai.

Keszthely:

A város mintegy 35 km-re fekszik Zalakarostól, a Balaton partján. A "Balaton fővárosá"-nak nevezett település állandó lakosságának száma körülbelül 25.000 fő. A város nevezetességei: Festetics Kastélymúzeum:
A kastélyt gróf Festetics Kristóf kezdte építtetni 1745-ben. A család az évszázadok alatt tovább bővítette, s a múlt században alakult ki mai képe. Nyitvatartási idő: október 1. - április 30. : 09.00 - 17.00 óráig, május 1. - szeptember 30. : 10.00 - 18.00 óráig.
Georgikon Majormúzeum:
A múzeum az egykori tangazdaság épületében működik, kiállításai látogathatók. Nyitvatartási idő: április 1. - október 31. : 10.00 - 18.00 óráig.
Balatoni Múzeum:
A múzeumban a "Balaton és az ember" címu állandó kiállítás és rangos képzőművészeti tárlatok kaptak elhelyezést. Nyitvatartási idő: kedd - szombat: 10.00 - 18.00 óráig.
Babamúzeum - Panoptikum - Csigaparlament:
A sétálóutcánál levő múzeumban, mely Közép - Európa legnagyobb Babamúzeuma, történelmi népviseletet viselő babák találhatók. A Panoptikumban 40 híres ember életnagyságú figurája tekinthető meg korabeli öltözékben. A csigaparlament 4,5 millió darab, 28 millió éves pannon-tengeri csigából készült óriás makett. Nyitvatartási idő: minden nap 10.00 - 18.00 óráig.
Marcipánmúzeum:
A családias hangulatú cukrászdában saját készítésű hazai és bécsi cukrászati specialitások, mintegy 100 különféle díszmunkából állandó cukrászati kiállítás található. Nyitvatartási idő: kedd - vasárnap : 10.00-18.00 óráig.

Nagykanizsa:

A város mintegy 18 km-re fekszik Zalakarostól. Állandó lakosainak száma közel 50.000 fő. A város központjában található az Erzsébet tér, mely Erzsébet királynéról lett elnevezve. A tér északi részén található a Török kút, mely nevét onnan kapta, hogy - a helyi hagyomány szerint - kőből készült, nyolcszögű alsó része a török kori várból származik.
Thúry György Múzeum:
A múzeumban található kiállítás az "Emberek, utak, kapcsolatok" címet viseli. A kiállítás az őskori mindennapok bemutatásával indul, s elkalauzolja a látogatókat minden régészeti korszakba, melynek végén a középkori Kanizsa váránál pihenhetnek meg. A régészeti korszakok után a 18-19. századi virágzó Kanizsa elevenedik meg. Az állandó kiállítást számítógépes város- és korszak ismertető programok színesítik. Nyitvatartási idő: kedd-szombat: 10.00 - 17.00 óráig.
Zsinagóga:
Műemlék jellegű épület, mely a XIX. század elején épült, azóta többször átalakították. A felújításra váró épület ma hangversenyeknek, kulturális programoknak ad helyet.
Alsóvárosi templom:
Műemlék, mely a XVIII. században épült. Vele egy időben ferences rendházat is építettek. A barokk templom érdekessége, hogy szenteltvíztartója valaha török sírkő volt.
Képzőművészetek Háza:
Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek, valamint Z. Soós István festőművész állandó kiállítása. Nyitva tartás: kedd - szombat: 10.00-17.00 óráig A belépés díjtalan.
Magyar Plakát Ház:
Az ország egyedülálló ilyen jellegű múzeuma a belvárosban található régi magtár épületében nyílt meg. Nyitva tartás: kedd - szombat: 10.00 17.00 óráig. A belépés díjtalan.

Homokkomárom

Homokkomárom ismert és kedvelt zarándokhely Dél-Zalában. A XVIII. sz. első felében létesített Kegytemplom főoltára Madonna kegyképét, valamint Szent Félix vértanú csontvázát őrzi. A Mária kegyhely eredete az 1700- as években egy, a szabadban talált sértetlen Mária képhez kapcsolódik. A templom melletti kolostorban jelenleg a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség talált otthonra. Minden hónap 13-a engesztelő zarándoklat napja.

Akciós wellness csomagok itt: Zalakaros