(H-P 9:00-17:00)

Zöld vs. fekete tea

Nagyon sokan fogyasztunk teát, főként a téli hónapokban, viszont mindamellett, hogy nagyon finom és tudunk köré keríteni mindeféle alkalmat, akár egy jó kis barátnős beszélgetést, számos jótékony hatásáról is be kell számolnunk.

Általunk jól ismert két típusa a fekete és a zöld tea. De azt vajon mindenki tudja, hogy mi a különbség a kettő között?

Nézzük csak!

Valójában teljesen ugyanabból a növényből készítik mindkettőt, de a feldolgozási folyamatban keletkezik némi eltérés.

Ez egy oxidációs folyamat, amely nagyobb részben érinti a fekete teát, a zöld tea pedig ennek a folyamatnak egy enyhébb változatán esik át. Épp ezért a zöld tea sokkal nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat, mint a társa, amely az eljárás során elveszíti az antioxidáns tartalmát.

Egy csésze tea mindig jól esik! Egy csésze tea mindig jól esik!

Sokan azt gondolják, hogy a fekete teának sokkal nagyobb a koffeintartalma, mint a zöldnek, de ez valójában nem így van. Minél zöldebb, fiatalabb a levél annál jobban megőrzi a koffeint. Tehát a zöldtea az, amelyik magasabb koffein szinttel rendelkezik. Viszont azt nem árt tudni, hogy ez a koffein nem azonos a kávé koffeinnel. Ezt úgynevezett tea-koffeinnek nevezik (régi nevén tennin) és lassabban illetve hosszabb ideig fejti ki a hatását, nem okoz hirtelen, szapora szívdobogást. Gyorsítja a légzést, a vérkeringést és juttatja több oxigénhez az agyunkat. Ami még emellett szól, hogy gyomorsav termelődést sem idéz elő, ellentétben a kávé csersav tartalmával.

További jótékony hatással is bír a zöldtea, mégpedig rákmegelőző hatású, táplálja a bőrt, védi a szemet, a belső szerveket (máj, vese, gyomor), megelőzhető vele az érelmeszesedés, és a természetes zsírégetők körében az egyik legismertebb „szer”.

A fekete tea íze sokkal dominánsabb, mint a zöldtea íze. A tea elkészítésekor a víz hőmérséklete sem mindegy. Míg a fekete teát forrásban lévő vízbe kell tennünk (kb. 3-5 percig), addig a zöld teát max. 80 fokos vízben hagyjuk állni kb. 5 percig és csak aztán szűrjük le.

Remélem sok hasznos dolgot megtudtál a teákról! Most pedig tudva, hogy ilyen jó hatással van az egészségre, Ti is tudatosan építsétek be a napjaitokba :)

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket, akkor osszátok meg barátaitokkal és családtagjaitokkal is!

 

Minden jót kívánok Nektek!

További érdekességek