(H-P 9:00-17:00)

Szeretitek ha édes?

A narancsszínű húsú édesburgonya, másik nevén batáta akármilyen furcsa, nem rokona a burgonyának, ugyanis csak a gumó alakja hasonlít rá.  

Magas a B2, B6, C és E vitamin tartalma, továbbá ásványi anyagokban sem szűkölködik. A mangán, kálium, réz is nagy mértékben megtalálható a zöldségben. A neve ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve alacsony a koleszterin és zsírtartalma. Fajtájától függően a színe eltérhet, így megkülönböztetünk fehér,- lila-, sárga-, rózsaszín-, vagy vörös húsú burgonyát is. 

Az íze, nevéhez hűen édeskés, nagyon hasonlít a sütőtök ízéhez, főként a narancssárga. Felhasználható köretnek, főzhető, süthető, grillezhető, és mivel édes, így sütéményt is készíthetünk belőle.

íme néhány recept!

Batáta, avagy az édesburgonya Batáta, avagy az édesburgonya

Édesburgonyás gofri

Hozzávalók:

50 dkg édesburgonya
4 db tojás
5 dl tej
30 dkg liszt
7,5 dkg cukor
10 dkg vaj
1 ek reszelt narancshéj (elhagyható)
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
porcukor a tálaláshoz

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Egy csipet sót adunk hozzá, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és félretesszük hűlni.
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, egy csipet sót, a lágy vajat, a sütőport, a reszelt narancshéjat, a rumot és a tojások sárgáját összekeverjük egy fakanállal. A tejet felmelegítjük (éppen csak langyosra), hozzáadjuk a villával összetört, kissé pépesített édesburgonyát, és az így kapott masszát a lisztes keverékkel homogénre keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk. Letakarjuk, és 1 óráig állni hagyjuk.
Ezután a gofrisütőtelőmelegítjük, a tésztát pedig egyenletesen adagolva megsütjük benne. Porcukorral meghintve kínáljuk. Juharszirup és méz is illik hozzá.

 

Édesburgonyás lepény

Hozzávalók: 3 db burgonya, 3 db édesburgonya, só, 1/2 tk őrölt római kömény, olaj a sütéshez

A kétféle burgonyát meghámozzuk és durvára reszeljük. Megszórjuk sóval és a római köménnyel, majd alaposan összeforgatjuk.
Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítünk 3 ek olajat. Beletesszük az elvegyített reszelt burgonyát és fakanállal kevergetjük, amíg felszívja az olajat. Szükség esetén még egy kis olajat adunk hozzá, hogy formázható legyen. A fakanállal laposra nyomkodjuk, és 5 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.

Receptek forrása: Mindmegette

 

Már ma érdemes lesz beszerzni a hozzávalókat! ;)

 

További érdekességek