Nagyon divatos lett manapság a barna cukor fogyasztás! De vajon az felmerült valakiben, hogy ez mennyivel másabb, mint a háztartásokban használt hagyományos fehér cukor?
Ha azt gondolod, hogy egészésgessebb, akkor el kell, hogy keserítselek, mert semmivel sem jobb, mint a fehér változata. Sőt a színe is csak az eljárás során lesz barnás színű.
Hazánkban az elsődleges cukorforrás a cukkorépa, tekintve az éghajlatunkat. Természetesen nádcukor is kapható az üzletekben, viszont lényegesebben drágább.
A cukor árnyalataNézzük részletesebben, hogy milyen folyamatok ismertek a cukor előállításakor
A szénhidrátok vegyületcsoportjának a legkiemelkedőbb tagja a szacharóz, azaz a cukor. A cukorrépa és a cukornád 10-20% szacharózt tartalmaz és gyakorlatilag a cukorgyártás során ezt vonják ki belőlük tiszta formában.
A folyamat során eltávolítanak a szacharóz mellől mindent. A maradványokat mindkét növény esetében melasznak nevezzük. Viszont, itt kell némi különbséget kiemleni, ugyanis a cukornádból készült melasz alkalmas emberi fogyasztásra, míg a cukorrépából származó maradvány nem.
Lényegében tehát a barna cukor színe egy minimális mértékű cukornád melasztól lesz eltérő.
A cukornád esetében egy bizonyos folyamatnál megállnak, ahol még nem fehér a termék és így marad barna a cukor, illetve ennél gyakoribb eset, hogy a már elkészült fehér cukorhoz hozzákeverik a melaszt.
Voltaképpen a barna cukor, koszos cukor és nem lehet állítani, hogy egészségesebb lenne, mint a fehér, tisztább változat. Egészségügyi szempontból teljesen mindegy, hogy melyik cukorfajtát használjuk ételeink vagy italaink ízesítéséhez.