Amit érdemes tudni a chia magról

Az apró magok sokat segítenek, de csak bizonyos mértékig és formában.

A mag rostos, fehérjében és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, illetve nagy arányban tartalmaz omega 3 és 6 zsírsavakat. Ha épp diétázunk, akkor annak kiegészítésére tökéletes, hiszen tápláló és hosszú időre telítettséget okoz. Magas rosttartamlának köszönhetően könnyíti az emésztést és jól szabályozza a vércukorszintet. Viszont csak kis mennyiségben! Napi 15 g az ajánlott adag, amit előre beáztatott formában szabad fogyasztani, ugyanis eltömítheti a beleket és gyomorpanaszokat okozhat ha nem tartjuk be ezeket a kritériumokat. Szárazon semmiképp ne fogyasszuk, mert a többszörösére duzzad a mag. Fogyasztás előtt legalább fél órával áztassuk be. Továbbá ügyeljünk a magas folyadékbevitelre!

Az íze semleges, így a  sós és az édes ételekben is megállja a helyét. Joghurtba, kefirbe szórva a legideálisabb, de akár a gyümölcslevekbe is beletehetjük. 

Chia puding eperrel Chia puding eperrel

Gyors recept tippünk

Hozzávalók / 2 adag

4 dl mandulatej, 4 ek chiamag, 100 g eper (vagy bármilyen más gyümölcs), 4 ek kókuszreszelék, 2 ek méz

Elkészítés: 

A mandulatejet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a chia magot, a kókuszreszeléket, a mézet, és az apróra vágott epret. Elkeverjük, és a hűtőbe tesszük éjszakára. Reggeli kis tálakba szedjük, ízlés szerint dekoráljuk, és azonnal fogyasztjuk.

 recept forrás: nosalty

 

További érdekességek