Mesteri E betűk

Üdv az adalékanyagok rendkívül változatos világában!

Ez a cikk segít egy kicsit jobban megismerni az E betűk szerepét az életünkben.

Egy adott összetevőt alapvetően akkor sorolhatjuk az adalékanyagok közé, ha az anyag elsősorban technológiai okokból kerül felhasználásra. Egy anyag csak akkor alkalmazható élelmiszerekben, ha bizonyíthatóan „élelmiszer- minőségű“.

Napjainkban az élelmiszerek gyártása nem működne adalékanyagok nélkül. Adalékanyagok szükségesek a tartósításhoz, félkész ételek egyszerű elkészítéséhez, illetve az ízek intenzitásához, termékek állagához stb.

Sokunknál felmerült a kérdés, hogy „Vajon veszélyesek az élelmiszer-adalékanyagok”?

A gyártók szemszögéből az élelmiszer-adalékanyagok nyilvánvalóan nem ártalmasak (itt joggal megfordulhat a fejünkben az élelmiszeripari lobbi gyanúja), és van persze olyan is, amit időközben már betiltottak.

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásáról túlnyomórészt összeurópai jogszabályok rendelkeznek Az élelmiszer-adalékanyagok engedélyezésekor fontos cél a fogyasztók védelme a megtévesztéssel szemben.

Az engedélyezési eljárás során tehát a pályázóknak bizonyítaniuk kell, hogy az adott anyag egészségre ártalmatlan, technológiailag szükséges és nem szolgál a fogyasztók megtévesztésére és félrevezetésére.

E-számok: Élelmiszer-adalékanyag kategóriák

E100-181: Természetes és mesterséges színezékek
E200-297: Tartósítószerek
E300-386: Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok
E400-495: Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
E500-585: Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok
E600-671: Ízfokozók
E700-772: Antibiotikumok
E900-999: Egyéb, pl. édesítők, habosító anyagok
E1000-: Újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem

Lehet védekezni az adalékanyagok ellen?

A mai rohanó világban sajnos nem húzhatjuk ki magunkat teljes mértékben ebből az ipari körből. Valamit enni kell, és legtöbbünk pénztárcája és/vagy ideje sem engedi meg, hogy kizárólag bio-boltokban vásároljunk, vagy mindent mi magunk készítsünk el.

Ugyanakkor törekedjünk a piacon megvenni a környékbeli kofáktól a főzéshez szükséges alapanyagok nagy részét, mint a zöldséget, gyümölcsöt, húst. Illetve ha már a gyorsaságról beszélünk, akkor tartsuk számban, hogy többnyire a nagyobb adagokban elkészített ételek - mint például a húsos káposzta - lefagyaszthatóak, majd a későbbiekben kisebb adagokban elfogyaszthatóak.

Ezzel máris kiküszöbölhetünk néhány alkalmat, hogy kevésbé egészséges ételre kényszerüljünk. Teljes mértékben biztosan nem tudjuk kiiktatni életünkből az adalékanyagokat, viszont ha óvjuk egészségünket, akkor odafigyeléssel jelentősen lecsökkenthető ennek bevitele.

További érdekességek