6 remek tavaszi méregtelenítő étel

Ezért szeretjük a tavaszt!!! Visszatérnek a friss termékek a kínálatba, és nem kell sokat várni, amíg ízletes ételeket készíthetünk egyenesen a kertből, vagy a piacon vásárolt termékeből.  Ahogy megszűnnek a fagyok, remek ételekhez juthatunk a kertekből, melyek nagy része ad egy lökést a szervezetnek a hosszú, hideg tél után.

Ha méregteleníteni akarjuk szervezetünket, ezek az élelmiszerek a legjobb orvosságok. Ezek az ételek nem csak finomak, de tisztítják a májat, a vesét, a beleket, és más méregtelenítő rendszereket, valamint  a bőrünkre is kedvező hatással vannak. Használjunk minél többet ezekből az étrendünkben, hogy elhárítsa a rosszul megválasztott élelmiszerek, a légszennyezés, a passzív dohányzás és egyéb mérgező anyagok káros hatásait. Alább olvashatsz a 6 legjobb tavaszi méregtelenítő ételről:

Articsóka

Az articsóka egy nagyon alábecsült zöldség, pedig magas C-vitamin, és rost tartalma segít az epe termelésében, ami segít a szervezetnek a méreganyagok kiszűrésében. Az articsókában olyan anyagok is vannak, amik segítenek a zsírsavak lebontásában. Ez jó hír, mert az átlagos étrend és életmód hatalmas megterhelést okoz a májnak a mérgek kiszűrésében.

Articsóka

Spárga

Talán a legjobb választás a spárga, főleg ha enyhén grillezve, megöntve némi olivaolajjal, és kis tengeri sóval. Ez az évelő növény kiváló forrása a K – vitaminnak, valamint a folsavnak. Utóbbi  rendkívül fontos terhes nők számára. A spárga a fentieken kívül tartalmaz még A, C, B1, B2, B6 vitaminokat, niacint, mangánt, káliumot, magnéziumot, valamint szelént is.

Fokhagyma

Felejtse el, hogy a lehelete miatt aggódik, inkább élvezze a friss fokhagyma gyógyító hatásait! Tavasszal, vagy ősszel ültetik. A fokhagyma, a vöröshagyma rokona, és egészségügyi jótékony hatásai is hasonlók. Kiváló ellenszer a káros baktériumok, paraziták és vírusok ellen, segít a lerakódások ellen az artériákban, valamit vérnyomáscsökkentő hatása is van. Ne feledje, hogy a boltban vásárolt fokhagymaporok nem rendelkeznek ezekkel a jótékony hatásokkal. Ne féljen friss fokhagymának főszerepet adni a főzési szokásaiban.

Hagymafélék

A hagyma annyira sokoldalú növény, mint amennyire egészségmegörző. Kutatások kimutatták, hogy a hagymafélék családjának tagjai erős antioxidáns hatással, és rák-megelőző képességgel bírnak. A hagyma mindemellett higítja és tisztítja vért, valamint csökkenti a koleszterinszintet anélkül, hogy csökkentené a HDL („jó”) koleszterin szintjét. Méregtelenítő hatása van a légzőrendszerre, ezért kifejezetten ajánlott asztmás betegeknek, hörghurutban, vagy szénanáthában szenvedőknek. Cukorbetegségre is jó hatással van.

Eper

Ha ezek után sem nagy rajongója a zöldségeknek, akkor a késő tavasszal érő tpanyagban, és enzimekben gazdag epret ajánlom. Nyolc eper elfogyasztásával (ki tudna megállni ennyinél?) több C vitaminhoz jutunk, mintha megennenk egy narancsot. Mint a legfinomabb bogyók, az eper  a legnagyobb antioxidáns tartalommal rendelkező élelmiszer. Frissen vagy fagyasztva, salátaként vagy turmixként fogyasztva nagyon ízletes orvosság szívbetegségekre, izületi gyulladásra, memórizavarra, rák ellen, és számos más egészségügyi problémára. A méregtelenítés sosem volt még ilyen finom!

Vízitorma

Nem a leggyakrabban használt zöldségféle, de minden bizonnyal az egyik legegészségesebb. Ez a vízi növény növeli a szervezetben a méregtelenítő enzimek szintjét, és sok fizonutrienst tartalmaz, ami a rákos sejtek szaporodását gátolja. Egy brit tanulmány kimutatta, hogy azoknak a dohányosoknak, akik 170 gramm vízitormát elfogyasztottak naponta, az átlagosnál jóval magasabb szintű rákkeltő anyag mutatható ki a vizeletéből, ezzel csökkentve azok mennyiségét  a szervezetben. A vízitorma enyhén borsos ízű, ezzel növeli a saláták, levesek, és szendvicsek élvezeti értékét. 

További érdekességek