5 különleges nyári étel, amelyet érdemes megkóstolni

Nyáron a legjobb, ha a könnyű ételeket részesítjük előnyben, a kánikula ugyanis nem kedvez a nehezebb ételek fogyasztásának. Akkor járunk jól, ha minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és mindig figyeljünk oda arra, hogy az alapanyagok megbízható forrásból származzanak, hogy még a lejárati idő előtt elfogyasszuk őket, és hogy minél előbb megfelelő helyre tegyük, olyan körülmények között tároljuk, ahol nem romlanak meg.

Csak könnyedén

Tipikusan nyári zöldség például a spárga, amelyből számtalan különféle könnyű fogást készíthetünk el nyári ebédekre, estékre. Leggyakrabban persze köret vagy saláta készül belőle, de az igazi ínyencek inkább olyan ételeket varázsolnak a segítségével, mint a sült gombával és zöldséggaluskával készült vermutos spárgakrémleves. Ha igazi különlegességre vágyunk, mindenképpen megéri kipróbálni – elkészítése viszonylag egyszerű, ízvilága pedig egyedülálló élménnyel kecsegtet.

A spárga már csak azért is szerencsés választás, mert nem csak, hogy könnyen emészthető, de a bőrt is segít tisztán tartani, méregtelenít és a keringést is javítja.

Nem túl bonyolult étel, ám annál ízletesebb Nem túl bonyolult étel, ám annál ízletesebb

Mediterrán ízek

Igazi nyári fogás a mexikóiak egyik világszerte ismert kedvence, a quesadilla. Nem túl bonyolult étel, ám annál ízletesebb lehet, pláne, hogy aki különlegesebb ízekre vágyik, azt pakol bele, amit csak akar. A hagyományos quesadilla tulajdonképpen tortillalapokból áll, benne húsos vagy zöldséges töltelékekkel – nagy forróságban talán szerencsésebb a vega verziót előnyben részesíteni, az értékéből mit sem von le a hús hiánya. A töltelékbe kerülhetnek olyan zöldségek, mint a padlizsán, a paradicsom, a cukkini, de bátran lehet kísérletezni is a hozzávalókkal. A legfontosabb az, hogy a tortilla friss legyen, hiszen úgy lesz igazán ropogós a sütés végére – ez általában kukoricalisztből készül. És ami elengedhetetlen, a bőséges sajt – a queso eredendően sajtot jelent, ez is jelzi, milyen fontos összetevője az egésznek.

A mediterrán konyha igazi királyai a spanyolok – érdemes tehát nyáron kipróbálni egyik nemzeti különlegességüket, a paellát. Az étel arról a kétfülű serpenyőről kapta a nevét, melyben készítik – egytálétel, melynek alapvető összetevői a rizs, valamint olyan különlegességek, mint az andalúziai olívaolaj vagy a murciai szárított édespaprika. Számtalan különféle változata létezik, de leghíresebb a paella marinara, melyre halakat és tenger gyümölcseit raknak.

Fel grillre!

Nyár nem múlhat el természetesen grillezés nélkül, de érdemes néha a jól bevált ételek helyett valami újdonságot is kipróbálni. Erre tökéletes alany román szomszédaink grillkülönlegessége, a székelyek által egyszerűen miccsnek nevezett mititei, amelyet az ezredév derekán a törökök terjesztettek el. A „picikék” egyszerű, mégis nagyszerű fogás, amely az eredeti recept szerint bárány- vagy borjúhúsból készül. A húshoz sót, borsot, hagymalevet, fokhagymát, darált hagymát és nyers tojást adnak, majd parázs felett, lassan sütve készítik el. Mivel otthon is könnyen összehozható fogás, mindenképpen érdemes nekirugaszkodni egy nyári estén!

Ha pedig valami különleges desszertre vágynánk a hőségben, a cobblert javallott kipróbálni – ez gyakorlatilag egy tálban sütött, gyümölccsel töltött pite, amely hagyományos amerikai étel, még a pionírok idejéből. Eredetileg hagyományos holland sütőtálban készül, de ha nem tárolunk otthon antik konyhai eszközöket, akkor sem gyűlik meg vele a bajunk. Mivel a gyümölcstöltelék szabadon variálható a kanállal rászórt könnyű tészta alatt, sokáig izgalmas fogás lehet a nyári ebédek lezárásaként.

További érdekességek