3 tuti diétás sütemény

A gasztronómiai kalandozások során számos receptet átformálhatunk diétásra, süteményeket készíthetünk szénhidrátcsökkentett lisztből, természetes édesítővel, light margarinnal, zsírszegény tejszínnel és túróval.

trüffel

Nézzük a diétás trüffelt kezdésként

Hozzávalók:

  • 450 gramm fekete csokoládé (70% feletti, magas kakaótartalmú) vagy cukormentes étcsokoládé
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • kakaópor

Elkészítése:

Lassú tűzön melegítsük fel a tejszínt, viszont ne hagyjuk felforrni. A csokit tördeljük el kis darabokra, majd öntsük rá a felmelegített tejszínt. Fedjük le a tál tetejét folpackkal 10 percre, majd ezt követően adjuk hozzá a csipet sót, ízlés szerinti édesítőt, vaníliát és keverjük simára. Tegyük a hűtőbe min. 3 órára, ha letelt az idő, akkor formázzunk kis golyókat és forgassuk kakaóporba vagy díszítsük tetszés szerint.

Diétás muffin reggelire vagy akár a kávé mellé

Hozzávalók:

  • fél bögre zabkorpa
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1,5 evőkanál sütőpor
  • 1,5 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • ¼ bögre természetes édesítő (folyékony édesítővel óvatosan bánjunk)
  • 3 reszelt alma
  • 1 marék apróra vágott dió

Elkészítése:

Egy nagy edényben keverjük össze a zabkorpát, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Egy másik edényben keverjük el a tojást és az olajat, majd adjuk hozzá a lereszelt almát, és diót, és keverjük össze az egészet a liszttel.Kanalazzuk a tésztát muffin formákba és süssük 20-25 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Diétás keksz szalámi

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 20 dkg cukornak megfelelő természetes édesítő, 5 dkg cukormentes kakaó, 25 dkg light margarin
  • 50 dkg teljes kiőrlésű háztartási keksz
  • 10 dkg durvára vágott dió, mandula, mazsola

Elkészítése:

Felfőzzük a tejet a cukorral és a kakaóporral, majd a végén hozzákeverjük a margarint, a kekszet, a mazsolát és a csonthéjasokat is. Mielőtt betöltenénk az őzgerincformába a masszát, béleljük ki a sütőformát folpackkal, hogy könnyen kivehető legyen majd a sütemény. Ha ezt megtettük, egy éjszakra tegyük a hűtőbe, hogy átpuhuljon a keksz. Másnap kiszedjük belőle, felszeljük és tálaljuk. 

További érdekességek